Ons Kader

Kisangani is een van de grootste steden van de Democratische Republiek Congo (D.R. Congo), en ligt redelijk centraal in het land, aan de oevers van de Congo stroom, dicht tegen de evenaar, volledig omringd met tropisch regenwoud. De stad telt momenteel (naar schatting) 1,5 miljoen inwoners, en blijft aangroeien, deels ook door beter gegoeden die de oorlog in het Oosten van Congo ontvluchten.
Een man in zijn gammele winkelkraam met bouwmaterialen zoals stukken afvoerbuis en regenpijpen, betonijzers, stutten, en kleinmateriaal.

Economie

De economische activiteit bestaat vooral uit kleinschalige handel; van de grotere bedrijven die vroeger met enkele duizenden medewerkers aanwezig waren, blijven enkel (en dan op veel kleinere schaal) een brouwerij en een textielbedrijf over.

Bereikbaarheid

Transport is niet evident, de wegen zijn over het algemeen slecht onderhouden, waardoor een fikse regenbui kan betekenen dat een dorp op 10 km van Kisangani al bijna niet meer bereikbaar is. Het aanleveren van goederen moet dus gebeuren met zware vrachtwagens die er enkele weken over doen om de stad te bereiken. Ook aanvoer per schip over de Congostroom (boten doen er drie weken om vanuit Kinshasa Kisangani te bereiken) is mogelijk. Per vliegtuig kan ook, maar dat is natuurlijk zeer duur. Treinen zijn er niet.

De auto van Kisangani developpement asbl is vastgeren in de modder na een fikse regenbui. verschillende mensen kijken toe.
een aantal studenten voor het gebouw van de universiteit van Kisangani.

Universiteit

Er is een relatief grote universiteit aanwezig met onder meer een faculteit wetenschappen.

Voedselvoorziening

De bodem is op veel plaatsen zandig, en door het tropische klimaat in de regio, verdwijnt het organisch materiaal zeer snel. Veel inwoners leven van landbouw (“slash and burn”), visvangst en nog een beetje jacht. Door de enorme groei van de bevolking is de druk op het regenwoud en de Congostroom enorm: er is nog nauwelijks wild en vis te vinden.
Een varken dat beschermend voor haar kleine biggetjes staat op de site van de de Universiteit van Kisangani. Ze heeft een blauwe kleurstof aan haar oren en oog.