Briefje van 5000 franc van de Banque Centrale de Congo

Nieuwe rekeningnummers

jun 2023 | In de kijker, Evenementen

Wij hebben vanaf nu twee nieuw rekeningnummers:

VDK Bank
IBAN BE92 8919 5400 6023
BIC VDSPBE91

KBC
IBAN BE86 7370 7019 9650
BIC KREDBEBB

Heb jij een periodieke opdracht voor Kisangani vzw, pas die dan zo snel mogelijk aan. Gebruik bij eenmalige betalingen ook een van deze nieuwe rekeningnummers. Zo niet zal het geld terug op je rekening gestort worden, en niet bij Kisangani vzw terecht komen.
Voor giften vragen we om bij de mededeling het volgende te vermelden: ‘gift van’ met je naam en je rijksregisternummer.

Wat meer uitleg

De reden voor deze nieuw rekeningnummers is dat BNP Paribas Fortis ons eind april een droge brief geschreven heeft dat ze onze bankrekening ging afsluiten op 25 juni 2023. Een reden dienen zij hier wettelijk niet voor te geven en dat hebben ze dan ook niet gedaan. Na rondhoren in de sector blijkt dat vele vzw’s door hun bank aan de deur worden gezet. Blijkbaar speelt de Europese en internationale wetgeving tegen witwaspraktijken hierbij een rol.

Nochtans waren we al meer dan 25 jaar klant, heeft BNP Paribas Fortis heel regelmatig audits van onze werking gedaan, hebben wij externe controle van het ministerie van financiën, hebben we interne controlemechanismen, en leggen we ons financieel verslag jaarlijks neer bij de griffie. Aanvullend hebben we een constant inkomsten- en uitgavenpatroon, dat heel transparant en makkelijk te controleren is. Daarom dienden we dan ook een klacht in bij deze bank en bij Febelfin (de federatie van de Belgische financiële sector).

Wij waren dan ook verplicht op zoek te gaan naar een nieuwe bank. Hiervoor kregen we van BNP Paribas Fortis amper 2 maanden de tijd; dit is ongelooflijk kort: we moesten immers meerdere banken bezoeken, een bank vinden die met ons in zee wilde gaan, een grote hoop papieren invullen en dan wachten op de finale goedkeuring vanuit de hoofdzetel.

Snel bleek dat de meeste grootbanken angstvallig vzw’s (of die nu internationale overschrijvingen doen of niet) als nieuwe klanten afhouden; meestal ook zonder duidelijke reden. Meermaals kwamen we terug thuis met lege handen.

We zijn dan ook blij dat VDK Bank en KBC enthousiast waren om ons als nieuwe klant te verwelkomen. Ze staan hoog in de top van ethisch bankieren.

Ondertussen is onze klacht bij BNP Paribas Fortis niet meer in behandeling (we hebben gewoon een droog, behoorlijk arrogant ‘nee’ gekregen), en heeft onze klacht bij Febelfin geleid tot een antwoord ‘we kunnen u niet helpen’.

Mocht je bij bovenstaande nog vragen of bedenkingen hebben, geef ons gerust een belletje of stuur een mailtje ().

Met vriendelijke groeten,

Wouter Gevaerts
Voorzitter Kisangani vzw

Manja Scheuermann
Secretaris Kisangani vzw

Verder lezen?

Nieuwe waterput in Masako

Nieuwe waterput in Masako

Met steun van Pierre Godfroid hebben we in Masako een nieuwe waterput kunnen plaatsen. De vorige was een veel eenvoudiger en simpeler model en was niet meer in gebruik.

Lees meer
Oogst van rijst in 2022

Oogst van rijst in 2022

Op onze rijstvelden in Djubu Djubu kweken we ‘natte rijst’, zijnde rijstplanten die een deel van de tijd onder water moeten staan. Door intense neerslag in het begin van 2022, is een deel van de planten beschadigd.

Lees meer